TRIVSELREGLER

Vi i Fäxhult

Fäxhults samfällighet är en förening för alla som äger eller hyr tomt inom området. I stadgarna anges samfällighetens syfte och hur verksamheten ska bedrivas. Stadgarna kan läsas av medlemmar under fliken ”Medlemmar”.

Medlemmar

Det finns en förteckning över medlemmarna med namn och ”Fäxhultadress”. Styrelsen har dessutom uppgifter om hemadress/telefon. Meddela kassören om du ändrar adress eller telefon.

Verksamhet

Samfälligheten svarar för väghållning, vägbelysning och
gemensam vattenförsörjning. Dessutom sköter vi bad-och båtbryggor, badstränder och fritidsområden inom området. Genom gemensamma insatser försöker vi utveckla området och ha trevligt tillsammans.

Årsmöte

Alla medlemmar kallas till årsmöte, som brukar hållas i mitten på juni via mail eller post om man inte registrerat sin mailadress. På mötet redovisar styrelsen det gångna årets verksamhet. Vi väljer styrelse och diskuterar vad som behöver göras inom samfälligheten. Efter årsmötet under Augusti månad får medlemmarna faktura med årsavgiften samt ett protokoll från mötet via mail eller post. Protokoll från årsmötet anslås även på föreningens hemsida www.faxhult.se  under fliken ”Arkiv”

Styrelse

Årsmötet väljer styrelse och andra funktionärer. Styrelsen svarar för samfällighetens angelägenheter, vår vattenförsörjning mm. och
tar initiativ till gemensamt arbete, när det behövs. Styrelsen sköter också
samfällighetens ekonomi samt anlitar de leverantörer/entreprenörer som behövs. Protokoll från styrelsemöten anslås på föreningens hemsida www.faxhult.se under fliken ”Arkiv”

Förslag mm.

Du är alltid välkommen med förslag och frågor. Större frågor tar vi upp till diskussion vid årsmötet och i övrigt försöker styrelsen lösa frågorna efter hand.

På anslagstavlan finns förteckning över styrelseledamöter och övriga personer med ansvarsområden som du kan kontakta via mail för att dryfta dina frågor och förslag. Det går också bra att maila ditt förslag till styrelsen@faxhult.se

Ekonomi

Verksamhet och skötsel av vägar, vattenförsörjning och gemensam utrustning mm. bekostas av den medlemsavgift som alla betalar. Avgiften är differentierad beroende på om tomten är obebyggd eller bebyggd, samt om fastigheten är ansluten till samfällighetens vattenanläggning. Årsmötet fastställer varje år avgiften för innevarande verksamhetsår.

Gemensamma aktiviteter

Grundtanken är att medlemmarna hjälps åt att sköta bryggor, stränder och gemensamma fritidsytor. Varje år samlas vi till gemensamt arbete 3 gånger.

Vårstädningen-Bryggiläggning mm

På våren, sista lördagen i april, städar vi stränder och fritidsområden samt lägger i bryggorna. Arbetet avslutas i allmänhet med något enkelt att äta och dricka. Det är trevligt att träffas efter vintern.

Sommarstädningen

Under sommaren, första lördagen i juli, samlas vi en dag för att snygga upp och förbättra inom området, t ex slyröjning, rensning av vägrenar och underhåll av bryggor, byggnader mm.

Höststädningen

På hösten, sista lördagen i september, sker upptagning av bryggorna. Vi hyr in en maskin, för att underlätta arbetet och undvika tunga lyft – det är viktigt att vi blir många, så att upptagningen går smidigt. Dessutom förbereder vi med städning inför vintern. Ärtsoppa och punsch brukar stå på menyn.

Skötselpengar 

För att stimulera medlemmarna att delta i det gemensamma arbetet som krävs för att bibehålla en hög standard, har årsmötet beslutat en särskild avgift för detta ändamål. Deltagande på arbetsdagarna innebär rabatt på årsavgiften.

Båtsektion

Inom samfälligheten finns en båtsektion som har hand om en båtbrygga med fn. c:a 40 båtplatser. Båtplatsen följer fastigheten, tills ägaren avsäger sig platsen. Innehavare av båtplats betalar en avgift, som bestäms av årsmötet. Respektera att inga båtar får läggas vid badplatserna.

Båtplats

Alla båtplatser är numrerade. Båten ska förtöjas säkert så att inte intilliggande båtar skadas. Enbart medlemmar med båtplats får förvara sin båt på uppläggningsplatserna, övriga skall förvara sina båtar på sin egen tomt ! Målsättningen är att alla medlemmar som vill ha en båtplats också ska få möjlighet att hyra en så snart tillfälle ges. Anmäl intresse till kontaktpersonen.

Fiske

För att fiska i Holsjön krävs fiskekort, som säljs via internet och swish betalning, se skylt i båtområdet. Fiskekortet gäller för fiske med handredskap. Se separat avdelning för fiske..

Gemensamma platser

Samfälligheten klipper gräset på fotbollsplanen och badstranden belägen i Dalen. Vi brukar också klippa gräset på ängen utanför brunnshuset en till två gånger i månaden.

Midsommarfest 

En midsommarfest anordnas varje år utom föreningens regi. På midsommaraftons förmiddag hjälps man åt att samla kvistar och blommor och klä midsommar-stången. På eftermiddagen är det dags för resning av stången, lekar, lotterier och dans kring stången – både unga och gamla har trevligt tillsammans och därför är all förtäring av alkohol förbjudet i anslutning till firandet.  Försäljningen av lotter finansierar hela firandet som inkluderar fika, fikabröd och priser till de olika tävlingarna.

Hjälp gärna till om du tillfrågas eller ser ett behov..

Vägar och trafik 

Trafiken inom området måste ske med omdöme. Hastighetsgränsen i området är maximalt 20 km/h eftersom vuxna och barn kan dyka upp var som helst. Vägarna repareras och snöplogas efter behov. Däremot kan vi aldrig garantera att alla vägar är farbara vintertid. Medlemmarna svarar själva för röjning av vägrenen utmed egen tomtgräns.

Belysning

Vägbelysning finns på samtliga vägar inom området. När någon lampa slocknar eller när andra fel uppstår, ombeds du meddela samfällighetens kontaktman.

Vatten

Vår brunn ger bra dricksvatten under hela året. Vattenprover tas regelbundet, enligt anvisningar från miljö-och hälsoskyddskontoret i Svenljunga. Resultatet av provtagningarna finns uppsatt på anslagstavlan inom området.

Post

Det sker ingen utdelning av post inom området. Brevlåda kan sättas ut vid 154an och fås i drift efter kontakt med posten i Svenljunga. Övriga Fäxhultare, utan egen brevlåda får sin post i brevlåda vid väg 154, märkt ”Övriga sommarboende i Fäxhult”.

Kontakter/ Leverantörer

Föreningen har kontakter med några entreprenörer och leverantörer, som sköter olika uppgifter inom vårt område.

Miljö / Ordning / Säkerhet

En ren och trevlig miljö skapar värden både för den enskilde och för vår förening.

Miljö

Hushållsavfall

Hushållsavfall samlas upp i därför avsedda behållare som sedan töms av kommunens renhållningsenhet. Kompostering av matrester får endast göras i av kommunen godkända behållare.

Grovsopor och miljöfarligt avfall ska transporteras till och lämnas på kommunens avfallsanläggning Änglarp.

Buller

Visa hänsyn när du använder bullrande maskiner eller utför andra bullrande aktiviteter. Undvik buller före kl 09.00 och efter kl 19.00 fredag-söndag och helgdagar.

Växtlighet

Området har en gång kommit till bl.a. tack vare närheten till och utsikten över Holsjön. Från början bestämdes att hög växtlighet över 5 m ska undvikas. Åren har gått och det finns nu ett antal vackra kraftiga träd i området som vida överstiger den tidigare stipulerade höjden. Ta rimlig hänsyn till grannar och ta på din egen tomt ner höga buskar och träd, som skuggar sol för grannar och som skymmer utsikten i allmänhet. Detta gäller även obebyggda tomter.

Vår sjö

Om du har båt med motor, tänk på miljön i de fall du nyanskaffar eller byter motor. Elmotor eller fyrtaktsmotor är att föredra framför tvåtaktsmotorer. Miljöbensin bör absolut användas! Utöver att den är skonsam för miljön, blir motorn starkare och går renare. Detsamma gäller självklart även för gräsklippare, trimmare och andra bensindriva redskap.

Ordning / Säkerhetsregler

Hundar

Hundar får inte gå lösa inom området eller vistas vid vår stora badplats vid strandstugan. Hundbad kan ske på delar av den nedre badplatsen nedanför båtområdet, se anvisningsskyltar. När hunden är uppe på denna strand skall den vara kopplad. Generellt gäller såklart att hundens avföring alltid plockas upp och kastas i egen soptunna !

Bryggor / badplatser

– Badbryggor är för badande. Inte för fiske, vattenskidåkning
eller båtar.

– Båtbryggan är för båtar och fiske. Absolut inte för bad
som rentav kan vara riskabelt från denna brygga.

Trafik

Kör sakta i området, hastighetsbegränsning max 20 km/tim råder av flera skäl. Säkerheten, inte minst för barnen, är viktigast. Självklart skall stugorna närmast vägen också slippa uppleva rallykörning och onödigt vägdamm.

Övriga regler

-På tomter gränsande mot väg, ska tomtgränserna hållas rena från träd och buskar. Röjning av vägrenen utmed egen tomtgräns görs av fastighetsägaren.

-Vid rislegan är endast tillåtet att slänga trädgårdsavfall såsom gräs, löv och tunt ris. Allt annat utöver detta, får INTE slängas här !

-Skytte och jakt är inte alls tillåtet inom samfällighetsområdet. Grövsta tillåtna vapen är råttfälla och brödkavel.

Trivselregler Sammanfattning 230731

Skriv gärna ut trivselreglerna och sätt upp i ert hus om ni har gäster eller hyr ut så att alla på ett enkelt sätt kan få ta del av det som skapar trivsel för oss alla !

Translate »